Κάνε κλικ πάνω στην εικόνα για να διαβάσεις την ιστορία.
ΒΗΜΑΤΑ ΔΡΑΣΗΣ
Επιλογή λέξεων και φράσεων
Αρχικά, οι συνεργαζόμενοι μαθητές πρότειναν αγαπημένες λέξεις ή φράσεις σχετικές με τα Χριστούγεννα και αντάλλαξαν ιδέες χρησιμοποιώντας ένα διαδραστικό εικονικό τοίχο padlet. Στη συνέχεια, έγινε επιλογή των δώδεκα (12) δημοφιλέστερων λέξεων/φράσεων για τη δημιουργία του λεξικού:
Χριστουγεννιάτικο δέντρο, Άγιος Βασίλης, χιονάνθρωπος, μπισκότα με πιπερόριζα, αστέρι της Βηθλεέμ, αγρυπνία των Χριστουγέννων, Χριστούγεννα, Άγια Νύχτα, κάλαντα, Πρωτοχρονιά, δώρο, χιόνι.
Η ομάδα του 5ου Γυμνασίου Χανίων ανέλαβε τις έξι (6) πρώτες λέξεις/φράσεις και η ομάδα του Zespol Szkol w Tarnawie ανέλαβε τις υπόλοιπες έξι (6).
'Ερευνα στο διαδίκτυο
Οι μαθητές αναζήτησαν την ερμηνεία των λέξεων/φράσεων στα αγγλικά, τη μετάφρασή τους καθώς επίσης και τη φωνητική τους μεταγραφή στα ελληνικά και πολωνικά. Στη συνέχεια, βρήκαν κατάλληλες εικόνες για την εικονογράφηση του λεξικού. Χρησιμοποιήθηκαν διαδικτυακές πηγές όπως: Longman Dictionary of Contemporary English, Google Translator, Wikislownik.
Δημοσίευση e-book
Το υλικό που προέκυψε από την έρευνα πήρε τη μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου και ακολούθησε η δημοσίευση του λεξικού στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το λογισμικό Calameo που επιτρέπει τη ψηφιακή δημοσίευση σε σχήμα βιβλίου.
Παρουσίαση Prezi
Χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή εφαρμογή Prezi που επιτρέπει τη δημιουργία διαδραστικών παρουσιάσεων, έγινε παρουσίαση του λεξικού στα μέλη της σχολικής κοινότητας. Την παρουσίαση δημιούργησε η μαθήτρια του 5ου Γυμνασίου Χανίων, Λίνα Σημαντηράκη.
eTwinning 2016-17
Το 5ο Γυμνάσιο Χανίων συνεργάστηκε με το σχολείο της Πολωνίας Zespol Szkol w Tarnawie για την εκπόνηση προγράμματος eTwinning στην αγγλική γλώσσα με τίτλο Christmas Charm (Η Γοητεία των Χριστουγέννων). Στόχος του προγράμματος ήταν να συμμετέχουν τα δύο σχολεία σε εορταστικές δράσεις με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων και να μοιραστούν στοιχεία της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν:
-
Ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχετήριων καρτών.
-
Συνεργατική συγγραφή χριστουγεννιάτικης ιστορίας.
-
Δημιουργία τρίγλωσσου ψηφιακού χριστουγεννιάτικου λεξικού.
Υπεύθυνες για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν οι καθηγήτριες Αγγελική Γαλανάκη (Ελλάδα) και Agnieszka Wegrzyn (Πολωνία).
Η πρώτη δράση του προγράμματος ήταν η ανταλλαγή χειροποίητων ευχετήριων χριστουγεννιάτικων καρτών. Συμφωνήσαμε με τους συνεργάτες μας οι κάρτες πέρα από τις θερμές ευχές μας να περιέχουν πληροφορίες για την πόλη μας καθώς και περιγραφή εορταστικών εθίμων για να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο και τα έθιμα των συνεργατών. Οι κάρτες στάλθηκαν ταχυδρομικώς και όταν έφτασαν στον προορισμό τους θέλαμε να τις μοιραστούμε με την υπόλοιπη σχολική κοινότητα κι έτσι τις εκθέσαμε μαζί με τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Για τη δεύτερη δράση τα δύο σχολεία συνέγραψαν σε πραγματικό χρόνο και εικονογράφησαν μία ιστορία με τίτλο Christmas Miracle (Χριστουγεννιάτικο Θαύμα). Για την πραγματοποίηση της δράσης αυτής χρησιμοποιήθηκαν διαδικτυακές εφαρμογές Web 2.0 που επιτρέπουν διαδραστικότητα και συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Η ιστορία διαδραματίζεται παραμονή Χριστουγέννων σε ένα δάσος όπου ένα αγόρι ορφανό ονειρεύεται να αποκτήσει τη δική του οικογένεια.
Επιλογή λέξεων και φράσεων
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Answergarden που επιτρέπει διαδικτυακό καταιγισμό ιδεών, οι μαθητές των δύο σχολείων επέλεξαν να συμπεριλάβουν τις ακόλουθες λέξεις ή φράσεις στην ιστορία τους:
παραμονή Χριστουγέννων, κάλαντα Χριστουγέννων, χριστουγεννιάτικο δέντρο, δώρα, ευτυχισμένος, χιόνι, χιονάνθρωπος
Συνεργατική συγγραφή
Χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό συνεργατικό εργαλείο Meetingwords που επιτρέπει την ταυτόχρονη συγγραφή κειμένου, οι μαθητές συνέγραψαν την ιστορία εμπνευσμένοι από το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Επιλογή τίτλου
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Tricider που επιτρέπει διαδικτυακή συζήτηση και ψηφοφορία, οι μαθητές ψήφισαν τον τίτλο της ιστορίας τους.
Εικονογράφηση της ιστορίας
Στη συνέχεια, οι μαθητές εικονογράφησαν την ιστορία με σχέδια/εικόνες που ζωγράφισαν είτε στο χέρι είτε ψηφιακά χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό λογισμικό Storyboardthat.
Δημοσίευση της ιστορίας
Τέλος, η ιστορία που συνέγραψαν και εικονογράφησαν έγινε ηλεκτρονικό βιβλίο το οποίο δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το λογισμικό Calameo που επιτρέπει την ψηφιακή δημοσίευση σε σχήμα βιβλίου.
ΒΗΜΑΤΑ ΔΡΑΣΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΚΑ
Για την τρίτη δράση οι μαθητές των δύο σχολείων συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού λεξικού αποτελούμενο από λέξεις ή φράσεις που συνδέονται με τα Χριστούγεννα. Οι λέξεις αποδόθηκαν στα ελληνικά και πολωνικά πέρα από την αγγλική τους ερμηνεία.
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Στο τέλος του eTwinning προγράμματος Christmas Charm θέλαμε να αξιολογήσουμε τις δράσεις στις οποίες πήραμε μέρος και να κάνουμε μία τελική αποτίμηση του συνολικού έργου. Χρησιμοποιήσαμε το συνεργατικό εργαλείο Sticky Moose για να πουν οι συνεργάτες τη γνώμη τους σχετικά με τις δράσεις και να ψηφίσουν.